Су-24Министър-председателят на Турция Ахмед Давутоглу заяви, че инцидентът със сваления руски самолет Су-24 може неочаквано да се повтори.

Той сподели, че това задължително ще се случи, ако Русия не координира действията си със САЩ.

“Това са две еднакви коалиции, но с напълно различни цели. Аналогични произшествия могат да се повтарят, ако няма предварителна координация на действията в Сирия”, — заяви Довутоглу на пресконференция в Анкара.

Турският премиер се опитва да хитрува, както е видно.

Припомняме, че Русия по-рано предоставяше на САЩ, които са начело на прозападната коалиция, цялата информация около полетите на руските ВКС в Сирия.

Но, стратегическата информация бе използвана за нанасяне на предателския удар в гърба.

Съдейки по наличните факти, изтребителите на турските ВВС са издебнали руския бомбардировач, за да го свалят съвсем целенасочено. Това заяви и президентът на Русия Владимир Путин:

“По-рано ние предавахме на САЩ всички данни за местоположението на руските самолети Су-24 и точно там получихме удар в гърба”.

Вашингтон зае нееднозначна позиция по отношение на конфликта. В деня на инцидента американците осъдиха действията на Турция, но признаха, че това е била само защита от тяхна страна на границата им. Отношенията на Русия и САЩ в момента са толкова обтегнати, че не е ясно кога ще гръмне бурето.

Виктор Лазаров, Българска редакция News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;