Турция стовари на сирийската граница над хиляда танка, ще атакува

Турция танкове 5Въоръжените сили на Турция са привели в бойна готовност и прехвърлят свои части към границата със Сирия.

Световните медии съобщават, че Анкара е изпратила към източната си граница над хиляда танка, в това число най-новите Leopard 2A4, самоходни оръдия БТР и друга техника.

Съществуват данни за предислокация към сирийската граница на една четвърт от всички подразделения на 1-а армия на ВС на Турция, пишат западните издания.

Според военни експерти, главната цел на вероятната агресия е авиобаза “Хмеймим”, където се намира руската авиогрупа, която явно пречи на протурските метежници в Латакия.

Тази версия може да бъде напълно вероятна, защото от турската граница до авиобазата има само 80 км, а за ударната бронирана техника няма нищо невъзможно.

Особено раздразнение в Анкара предизвикват намиращите се в авиобазата С-400, от които турската авиация остана парализирана и прикована към земята, страхувайки се от разгром.

Друга руска военна новост – системата “Краснуха-4” — е в състояние напълно да “обърка” турските самолети, ако се опитат да се приближат към Сирия.

Сериозна опасност за турските ВВС е и крайцер “Москва” със своя аналог на сухопътния С-300.

Медиите в САЩ, особено американският сайт Infowars, известен със скандалните си разобличения, пише, че Турция е започнала да блокира корабите на Русия, недопускайки ги до черноморските проливи. По-вероятно тази информация да не е достоверна, защото, според системата за наблюдение на движението на съдовете Marine Traffic, обстановката на Босфора и Дарданелите не е променена. Не се наблюдава никакви ограничения в придвижването на корабите.

Русия се отнася спокойно към предислокацията на турската армия. Според аналитици от Генералния щаб на Русия, Турция просто “надува мускули”, опитвайки се да постигне положителен ефект, защото подкрепените от нея антиправителствени сили търпят поражение след поражение. От север те са притиснати от кюрдите, а от изток от сирийската армия.

Руската група в Сирия получи заповед да употреби поразяващите си оръжия в случай на каквато и да е опасност. Ерго, на турската агресия може да бъде даден достатъчно силен отпор и нападението да бъде спряно.

В последното никой не се и съмнява.

Петя Паликрушева, Българска редакция News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments