nato-game-overБившият руски журналист Евгений Кисельов, който в последно време работи за Украйна, сподели, че “турската войска може да осъществи танкова акция в района, в който са базирани руските системи на ПВО С-400 и да ги завземe”. Това Кисельов заяви в ефира на “UkrLifе”.

Според него, от летище Хмеймим до турската граница има “три часа път с танк”.

“Възможно е руските ракети да попаднат като трофеи в ръцете на турските танкисти, които всеки момент могат да тръгнат на танкова офанзива навътре в територията на Сирия”, — сподели фантазиите си Кисельов.

Притеснителна е, обаче, информацията, публикувана в неделя в немските медии.

В DieWelt четем, че за борба с терористите от Ислямска държава в Сирия ще бъдат изпратени до 1.2 хиляди немски войници. Според думите на генералния инспектор от бундесвера Фолкер Викер, такъв брой военнослужещи ще са достатъчни, за да обслужат немските авиация и флот в Сирия.

Отбелязва се, че предстоящото разполагане на сили на Германия в Сирия ще бъде най-голямото за армията на страната извън границите й.

Възможен ли е турска танкова експанзия в Сирия?

Едва ли е възможна. Но Русия трябва да продължи подкрепата си за сирийската армия.

Нещо повече, в някои стратегически важни места вероятно е добре да се разположат руски сухопътни войски, но не за да водят бой с ислямистите, а за да пазят стратегическите обекти, такива като комплексите С-400.

Ако става дума за пряко военно нахлуване на турските войски на сирийска територия, то трябва да се припомни на президента Ердоган, че никой до момента не е отменял Договора за дружба и взаимопомощ между СССР и Сирия от 1980 година.

Ако е налице агресия от трета страна срещу Сирия, Русия не само може, но и е задължена да защити съюзника си. И тя ще направи това. Факт.

Повече от желателно е в момента руският флот да се съсредоточи около границата с Турция в Черно море.

Т.е. Русия да бъде готова да отговори на провокациите не само чрез икономически и диппломатически мерки, но и със стабилно военно присъствие.

Но: Турция е член на НАТО. Ще означава ли това началото на Трета световна война?

Алиансът отказа подкрепа на Турция по този проблем, както всички разбрахме.

НАТО даде да се разбере, че отношенията между Русия и Турция ще си останат отношения между Русия и Турция. И няма да излизат нито на йота от тези рамки. На този етап.

Тук е важното да се отбележи, че в името на надделяването на малко по-здравите сили, Русия трябва да активизира работата си с Франция и Германия. Информацията за вероятното изпращане на германски военни в Сирия вече е сигнал за Русия – тя трябва да координира действията си с европейските държави.

Европа няма интерес да се обвърже с война между Турция и Русия.

Но на Европа трябва да й се отворят очите, че евентуална война на Турция с Русия жестоко ще засегне и самата Европа.

Ако започне, все пак, турска танкова операция в Сирия, то това ще бъде окончателният край на международното право и де факто начало на най-голямото сред Втората световна война преразпределение на света.

Горните основания ни дават правото да предположим, че подобна вероломна агресия едва ли ще бъде осъществена.

Защо?

Защото това би означавало не просто нападение срещу Башар Асад, а нападение срещу Русия. Т.е. война с Русия.

Както всички знаем, руската войска е в Сирия по молба на законната сирийска власт. Което в никакъв случай не може да се каже за каквито и да са други чужди военни или други наемници в Сирия. Затова ако Германия, дори под предтекст, че се бори с Ислямска държава, вкара войските си в Сирия без съгласието на Башар Асад, то това ще означава агресия срещу Сирия.

Да се върнем сега към въпроса за отношенията на Турция с НАТО.

Предвид актуалната ситуация, вариантите са два:

  1. или НАТО изхвърля Турция, защото тя прояви достатъчна неадекватност

  2. НАТО започва война с Русия.

Към точка 2 трябва да добавим допълнението, че при точка 2 следва ЯДРЕН конфликт.

Но САЩ се страхуват да воюват с ядрени държави. Те се страхуват да имат вземане-даване дори с държави, които нямат ядрено оръжие, но имат възможност да спретнат нещо с ядрени бойни глави.

Затова ядреният сценарий отпада.

По-точно е малко вероятен.

Да не забравяме, че Иран и Индия също биха могли да вземат участие в борбата срещу Ислямска държава под ръководството на Русия.

Истината е, че Русия стъпи в Сирия сериозно и за дълго.

Нелепо е да се твърди, че някакви си турски танкове ще нахлуят, подобно на мълниите в очите на Сюлейман Великолепни, ще ослепят руските генерали и ще превземат С-400 с гръм и трясък.

Русия действа в Сирия легитимно и законно.

И тя ще спре да подкрепя сирийската армия само тогава, когато джихадистите се изпарят от всички важни за Сирия региони.

Петя Паликрушева, Българска редакция News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;