Русия КюрдиСлед инцидента със сваления руски бомбардировач Су-24, някак незабелязани останаха промените, настъпили в Сирия.

Буквално два дена след гибелта на руския пилот, Русия се свърза с ръководството на сирийските кюрди в региона Роджава, които са в дългогодишен конфликт с Турция. Както сами разбирате, общите действия вече са налице.

За последните два дена, според общия вече план, ВКС на Русия непрестанно бомбардира “умерената опозиция” от FSA около турската граница. Всички пътища за доставки за антиправителствените групировки са подложени на зашеметяващи бомбардировки от руската авиация.

КПП Баб Ал-Салам, който е основен разпределителен пункт от Турция, бе подложен на щурмова атака вече над три пъти. Позициите на ислямистите, подкрепящи Турция в Дейр Джемал, също са под непрестанните удари на руската авиогрупа.

Благодарение на авиоподкрепата, бойците от кюрдското опълчение (YPG) започнаха активни действия срещу протурските метежници в северната част на провинция Алепо. Понастоящем има ожесточени боеве за Зивара, Маликия и Марямайн.

Продължава настъплението с цел овладяване на авиобаза “Менг”, която се държи от терористите от FSA.

Подкрепата на Русия за кюрската съпротива вече не предизвиква съмнения у никого, защото по-високата ефективност в успехите срещу терористите е забележима.

През лятото опълчението на Кюрдистан освободи от Ислямска държава граничния град Тел-Абяд, в който живеят туркомани. Така бе отрязан пътят на терористичните групировки към турската граница.

В момента кюрдите настъпват към град Азиз, който е завладян от протурски ислямисти, както и към Джераблус, в който има бойци от Ислямска държава.

Припомняме, че кюрдското ръководство в тези региони е от членове на партията “Демократичен съюз”, които не желаят отделянето от Сирия, а само автономия в рамките на страната.

Очевидно е, че с помощта на Русия, правителството на Башар Асад и кюрдите са успели да постигнат компромис.

Петя Паликрушева, Българска редакция News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;