Министерството на външните работи на Русия заяви пред посланика на Полша в Москва решителния си протест във връзка с демонтажа в град Мелец на паметника на съветските войни, който бе копие на монумента на Война-освободител в Берлин.

“Настояваме новото ръководство на републиката да прекрати вакханалията, противоречаща на всички представи за съвременна цивилизация, да се спре разрушаването на съветските паметници, да се гарантира тяхното съхранение, а също да се възстановят нанесените щети и да се накажат виновниците. Очакваме от Варшава обяснения”, — се казва в съобщението от МВнР на Русия.

МВнР на Русия подчертава, че демонтирайки монументите, Полша нарушава основополагащи двустранни документи, в частност, договора за приятелско добросъседско сътрудничество, сключен през 1992 година. Министерството отбелязва, че с действията си Варшава “оскърбява паметта на съветските войн, загинали за освобождението на Европа от фашизма”.

Според полски медии, паметникът на съветските войни е бил разположен пред общината в град Мелец. В момента не е ясно къде се намира фигурата на съветския войн.

По-рано стана ясно, че Полша заема първо място в Европа по брой осквернени съветски и руски военни гробища. През 2015 година в страната са били фиксирани 21 случаи на вандализъм.

Павел Иванов, Българска редакция News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;