Турция кюрди phpИракският депутат, бивш съветник по въпросите на националната сигурност Мувафак ар-Рубаи, коментирайки инцидента с руския бомбардировач Су-24, припомни, че турските ВВС нееднократно са нарушавали въздушното пространство на Ирак, за да нанасят удари по кюрдите.

“Бих искал да попитам господин Ердоган следното: той нарушава въздушното пространство на Ирак в продължение на последните 12 години, за да нанася удари по Работническата партия на Кюрдистан и Отрядите на народната самоотбрана. Нито една терористична организация не може да издържи дълго без помощта на съседна държава, в случая без помощта на Турция. Няма никакви съмнения, че Турция косвено помага на Ислямска държава”, — заяви Мувафак ар-Рубаи, коментирайки свалянето от турските ВВС на руския бомбардировач Су-24.

Иракският депутат съобщи, че разузнаването на страната притежава данни, че терористите от ИД получават медицинска помощ в турски болници.

“Бих искал да обърна внимание върху факта, който не се отразява от международната преса: говоря за лекуването на ранени терористи от Ислямска държава. Те се лекуват в турски болници – както в райони край границата, така и вътре в страната. Нашите спецслужби докладваха, че ранени бойци от ИД се лекуват дори в Истанбул”, — каза Мувафак ар-Рубаи.

“През последните осем месеца Ислямска държава продаде нефт за 800 милиона долара на турския черен пазар. И това стана под носа на турското разузнаване. Никой не се и съмнява, че турските власти знаят всичко за тези сделки и си затварят очите”, — добави той.

Припомняме, че инцидентът с руския Су-24 предизвика бурна реакция в Гърция, чието въздушно пространство ежедневно се нарушава от турската военна авиация. От началото на ноември е имало над 50 нарушения. Но, според данни от Генералния щаб на Въоръжените сили на Гърция, след свалянето на руския самолет от турските ВВС, Анакра рязко е намалила провокативните си нарушения на въздушното пространство на Гърция.

Константин Павлов, Българска редакция News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;