25 години или четвърт век ръководството на Черна Гора е несменяемо. Фактически, днес страната е  с оформена еднопартийна система на чело с Демократичната партия на социалистите. Партията е оглавена от Мило Джуканович, който 26 години вече ръководи страната като президент или премиер.

 

 

4gg

 

Едно от основните си достижения Джуканович, смята провъзгласяването на независимостта на Черна Гора през 2006, неуморно подчертавайки правилно взетото решение, един вид, с това страната бележи ръст в икономиката, заплатите и потока инвестиции.

Обаче подобни приказки, са по-скоро предназначени за западните партньори, на които сегашния премиер всячески демонстрира готовността си да заеме достойна олимпийска позиция в ЕС и Нато.

 

 

В действителност обаче, половината от населението се намира на прага на абсолютна бедност, а корупцията и безработицата процъфтяват. Нараства разрива между богати и бедни, и като следствие, общественото недоволство към политиката на управляващата елита.

 

 

Народния гняв е напълно обясним. Докато народа на Черна Гора си брои стотинките, несменяемия лидер на страната продължава да богатее.   С  » упорен труд» Джуканович успява да се класира дори и в списъка на най-богатите политици в Европа. Състоянието на Джуканович се оценява на 15 млн. долара, но сред народа се говори, че тази цифра е поне 10 пъти по- голяма. Въпреки че, според имуществените декларации и декларациите за доход на премиера, той живее почти скромно, разполагайски се в един апартамент. Само.

Но пък кой би се вързал на това, при положение, че е обществена тайна наличието на банкови сметки в Кипър и Швейцария.

 

Към списъка с постиженията  на премиера също може да се добавят и нелегална търговия с човешки органи по време на сръбската война през 1999 година, контрабанда на цигари, финансови машинации и други престъпления.

За » бизнеса» на Джуканович, отговорност са търсили не само правоохранителните органи на Черна Гора, но и международни разследващи органи.

Благодарение обаче на политическия си имунитет и добрите връзки в държавните структури, Джуканович винаги е успявал да се измъкне от носенето на отговорност.

 

Към всичко това, прибавяме и  разпространеието на повсеместна корупция в страната. Престъпленията не се разследват, разглеждането на съдебни дела се разтяга, и като финал каквото и да се случи- присъдата излиза оправдателна или условна.

За сметка на това пък, правят впечатление красноречивите заявления на Джуканович относно положителните резултати в борба с коруцията и реформите, ориентирани изключително към благоразположението на чиновниците от ЕС и Нато, към които се стреми и уверено дърпа страната.

 

 

Montenegro-NATO

 

Разбира се, народът на Черна Гора отдавна  се е изморил вече от толкова деен ръководител. И разбира се, вече мечтае за смяна на правителството, социална справедливост и подобряване на благосъстоянието си, а не оцеляване в държава управлявана от мафия, и съмнителните ползи от членсвото на страната в Нато и ЕС.

 

 

Джуканович, обаче съвсем не му дреме за мнението и терзанията на народа си, докато старателно се подмазва на европейските и американски » приятели», жервтвайки националните интереси и историческите връзки на страната. Освен това, премиерът упорито си затваря очите за провала на собствената си политика, тъй като признаването на поетия грешен курс, би означавало признание на собствената си безполезност и неефективно ръководство.

 

 

Джуканович се страхува да не изгуби властта и контрола над ситуацията в страната, и тези страхове все по -плътно се въплащават в реалността. От безсилие черногорския премиер жестоко смаза масовите протести в Подгорица( антиоравителствени и антинатовски демонстрации), оглеждайки се трескаво на Запад в търсене на подкрепа и..на изток, само че този път не за помощ, а за да намери външен враг в лицето на Русия и да я обвини във всичките си неудачи.

 

 

Готов европеец, направо съвсем по американски издържан политик ( както им СЕ харесва).

 

Така че, за него достатъчно- да поговорим и за народа..сякаш не смята да търпи повече, а и по масовите протести от последните дни, може да се стигне до извода, че Черна Гора никак не гори от желание да встъпи в Нато, и ще се бори до последно.

 

 

Българска редакция News Front.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;