Олег Пешков 4Тялото на руския пилот подполковник Олег Пешков, свален от турски изтребител, вече е в Турция.

Министър-председателят на Турция Ахмет Давутоглу заявив, че тялото на пилота вече е доставено, православен свещеник в Хатае е извършил над него съответната църковна церемония.

Тялото на руския пилот ще бъде предадено на Русия, заяви Давутоглу.

“В 2:45 ч. московско време ни предадоха тялото на пилота на сваления Су-24. Православен свещеник, намиращ се в Хатае, проведе съответната церемония. Тялото съвсем скоро ще бъде предадено на Русия”, — заяви министър-председателят на Турция Ахмет Давутоглу пред журналисти.

Припомняме, че на 24 ноември недалеко от сирийско-турската граница ВВС на Турция свалиха руския самолет Су-24. По-късно стана ясно, че два изтребителя F-16 са изстреляли ракета “въздух-въздух” по бомбардировача, който се е намирал на територията на Сирия.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че това е “удар в гърба” и помощ за терористите. Генералният щаб на Русия съобщи, че сваленият самолет не е напускал територията на Сирия, което бе потвърдено от данните на сирийската противовъздушна отбрана.

Анкара на свой ред продължава да твърди, че руският Су-24 е нарушил турското въздушно пространство, което е и причината да бъде свален.

Българска редакция на News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;