Сирия ан нусра 8_0Турция стреля по сирийската войска откъм планината Джебел ал-Акра, съобщи официален представител на въоръжените сили на Сирия, бригаден генерал Али Майхуб.

“От миналата нощ от страна на планина Джебел ал-Акра, намираща се на турска територия, се води интензивен огън по подразделенията на правителствените войски на Сирия”, — заяви Майхуб.

“Ползвайки се от това, че границата фактически се контролира от терористите, турската власт безпрепятствено ги снабдява с оръжие, боеприпаси и други материални средства за престъпната им дейност”, — продължава генералът.

“Главнокомандващият Сирийската арабска армия предупреди за опасността от подобно поведение и настоява световната общност да окаже максимален натиск върху ръководството на Турската република, за да се откаже Турция от пряка или косвена подкрепа на международния тероризъм”, — заяви представителят на сирийската армия.

Според ген. Майхуб, срещу военната подкрепа “ръководството на Турция получава от международните престъпници нефт, културни ценности, заграбени от бандитите от музеите в Сирия и Ирак, както и многобройни други контрабандни стоки”.

Както твърди Али Мейхуб, “автомобилният транспорт от страна на Турция към територии, завзети от терористите, се осъществява напълно безпрепятствено, без никакъв контрол. От своя страна сирийската власт временно не може да контролира точно този участък от границата ”.

“Хуманитарните конвои, за които говори Турция – това е мит, който помага да се легализира доставката на необходимите стоки за терористите-ислямисти, а също максимално ефективно да се използва транспорта за евакуация на ранени и болни бандити към турските болници”, — добави той.

Генерал Майхуб нарече ситуацията около сирийско-турската граница “много сложна”.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;