Путин камуфлаж alПубликуваме част от петицията, изпратена до президента на Русия Владимир Путин, до Държавната дума, Съвета на Федерациите с молба да се признае геноцида на Турция спрямо понтийските гърци.

“Гръцката общественост и гърците в Русия се обръщат към руските власти с молба да се признае Геноцидът над гърците от Понтийска Гърция, извършен от Турция”, — се казва в текста, публикуван от сайта  change.org

“В периода от 1914-1923 турската власт целенасочено унищожи 326-382 хиляди мирни гърци, живеещи на територията на Понтийска Гърция от дълбока древност”, — се казва в текста.

“В продължение на сто години душите на невинните жертви жадуват справедливост. Обръщаме се към Русия, която в онези трагични години се превърна в убежище за стотици хиляди гърци и ги спаси от зверствата на турците, да отдаде почит към невинните жертви”, — заявяват авторите на петицията.

“Обръщаме се към президента на Руската Федерация, към Държавната дума на Русия и към Съвет на Федерациите с молба да се признае геноцида над понтийските гърци, извършен от Турция”, — пише в текста на петицията.

След трагедията с руския Су-24 в Държавната дума на Русия бе внесен законопроект, който касае непризнаването от страна на Турция на геноцида над арменците през 1915 година.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;