Черноморски флот 7Предвид ескалацията на напрежението между Русия и Турция, Анкара вероятно ще затвори за Русия проливите Босфора и Дарданелите. През тях преминават руските кораби, които снабдяват операцията в Сирия.

Първият вице-президент на Академията по геополитически проблеми Константин Сивков заяви, че при наличие на ескалиращ конфликт между двете държави Турция може да наруши международното право и да затвори пътя на Русия.

Според експерта, причината за това ще е свалянето на турски самолети от руски зенитно-ракетни комплекси.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган вече заяви, че подобни действия ще бъдат оценени като агресия от страна на Москва и Анкара ще бъде принудена да предприеме необходимите мерки.

Ако Турция реши да блокира за Русия черноморските проливи, то снабдяването на сирийската операция ще трябва да се обезпечи чрез алтернативни пътища.

“Ако Босфора и Дарданелите бъдат затворени за Русия, то ние ще бъдем принудени да снабдяваме военната операция в Сирия чрез Балтика или Северния флот. Въздушният път е изключен”, — допуска Сивков.

Вторият вариант около събитията предполага пълномащани бойни действия.

«Русия ще трябва да вкара в действие военния си флот или да проведе десантна операция за контрол в региона, а това вече означава начало на война”, — добави Сивков.

По-рано бившият командващ Северния руски флот, адмирал Вячеслав Попов заяви, че битката между страните за проливите практически е изключена, шансовете са твърде малки, Анкара няма сили за това.

В четвъртък прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви, че Русия разчита на правовите норми за движение на корабите през проливите Босфора и Дарданелите.

Българска редакция на News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;