След авиационната трагедия, която предизвика възмущението на световната общественост, Русия продължава да разглежда атаката на Турция като безпрецедентна заплаха към Русия. Такова изявление днес направи и прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков.

“Президентът е максимално мобилизиран, мобилизиран е до такова ниво, каквото изискват обстоятелствата. А обстоятелствата са безпрецедентни, заплахата към Русия е безпрецедентна. Оттук е и реакцията, съответстваща на тази заплаха”, — поясни Песков.

Песков нарече нападението над руския самолет “предателско”. Той отбеляза също, че подобни дела “не трябва да бъдат извършвани от никого”.

Прессекретарят на Владимир Путин сравни позицията на турската власт с театър на абсурда:

”Президентът на Турция направи изявление, в което каза, че ако турски самолет бъде свален над територията на Сирия, то това ще се счита за акт на агресия. Как тогава да квалифицираме случилото се с руския самолет?”

В заключение Песков подчерта факта, че вместо извинения и наказване на виновните, от страна на президента на Турция Реджеп Ердоган “последваха от юридическа гледна точка необясними изявления за турските самолети в сирийското въздушно пространство”.

Песков отбеляза, че Москва съжалява за този отговор на Анкара.

Павел Иванов

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;