ХОсе Мануел МаргальоЗа да има мир в Сирия, трябва да се водят преговори с Башар Асад, заяви в интервю за Canal 24Horas TV министърът на външните работи на Испания Хосе Мануел Гарсия- Маргальо. Той подчерта, че на него съвсем не му харесва сирийският президент, но припомни, че Уинстън Чърчил също не е харесвал Сталин, но е водил преговори със съветския лидер, за да унищожат Хитлер.

“На мен съвсем не ми харесва Башар Асад, но, според мен, трябва да говорим с Башар Асад. За какво да говорим? За да се договорим за прекратяването на огъня…В Сирия има 7.5 милиона лица, които вече живеят на други мяста, които нямат даже най-необходимото за живот. Има 4 милиона бежанци в Ливан, Йордания, Турция. Има поток от бежанци. В момента ние забравяме за тях. Македония затвори границата си с Гърция. А в същото време бедните се скитат с децата си…

  • Водещ: Това са други жертви на тероризма на джихадистите».

Хосе Мануел Гарсия-Маргальо: Да, това са други жертви. Затова е необходимо спиране на огъня, за да започне предаването на политическата власт. Във Виена беше създадена пътна карта, която ми се струва добра. На 1 януари започват преговорите. На 6 януари ще се създаде изпълнителна власт с изпълнителни пълномощия и след 18 месеца ще се проведат избори.

Остава неизвестно следното: какво ще стане с Башар Асад. В продължение на 6 месеца, докато на се стартира процедурата, нищо няма да се промени. Измененията ще започнат от момента, в който се определи какво положение ще заема Асад в периода на изборите и се реши ще може ли той или не да участва в тях.

Трябва да се промени тезата “Да на Асад, НЕ на Асад”, т.е. логиката “война или мир”. Ако искаме мир, трябва да водим преговори.

Отново подчертавам, че Асад никак не ми харесва. Но ви уверявам, че Чърчил също не е харесвал Сталин, но се е договорил с него, когато е трябвало да бъде ликвидиран Хитлер.

В ефир на 29 ноември 2015 година

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;