Руски пилот самолет ullПредоставяме част от интервюто на писателя и кандидат на науките от Кралския колеж в Лондон Абдулла Хемидедин в чуждата преса.

“Когато Русия започна операцията си в Сирия, турците се почувстваха безпомощни, виждайки, че възелът се затяга около съюзниците й в Сирия – тюркмените. Анкара беше предупредена, че няма да има подкрепа в битката й с Русия. НАТО не е задължено да реагира, ако е налице руско-турски военен конфликт на територията на Сирия.

Точно затова след първите главозамайващи съобщения за нарушаване на турския суверенитет, Анкара смени плочата. Сега турската власт заявява, че не е знаела на кого принадлежи бомбардировачът.

Вашингтон на думи подкрепи Турция, но на дело НАТО се интересува почти само от битката срещу Ислямска държава и от ескалация на конфликта в Украйна, отколкото от този “нещастен случай на сирийско-турската граница”.

Фактически това е подарък за сирийския президент Башар Асад, който в момента е най-щастливия човек на земята. А и е засегнато чувството на национална гордост сред руснаците.

Това окончателно уби идеята за безпилотна зона над Сирия”.

Павел Иванов

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;