Шефът на турското разузнаване: Ислямска държава трябва да се признае

Шефът на турското разузнаване (MIT) заяви, че Ислямска държава трябва да бъде призната на международно ниво.

Хакан Фидан, ръководител на Турското разузнаване, заяви, че ИД е вече реалност, с която не трябва да се борим, предаде германската информационна агенция AWDNEWS.

Според Фидан, Русия не се бори с терористична заплаха, а се опитва “да задуши” ислямистката революция в Сирия”.

Ислямска държава е добре организирана и популярна държавна система, която е време да бъде международно призната, — каза Фидан.

“Призовавам западните си колеги да преосмислят своите възгледи около ислямисткото политическо движение и да попречат на плановете на Владимир Путин да ликвидира сирийските ислямистки революционери”, заяви шефът на турските спецслужби.

А за да не вербува Ислямска държава по целия свят бойци, в Истанбул трябва да се открие официално представителство на Ислямска държава”, — счита Фидан.

Той каза още, че Турция от самото начало на конфликта е лекувала бойците от Ислямска държава, които спокойно влизали на турска територия в случай на нужда.

Припомняме, че Турция бе обвинена в закупуването на нефт от завзетите нефтени находища в Ирак и Сирия, за което съобщи президентът на Русия Владимир Путин. По приблизителни данни, става дума за стотици милиони долари, които средства са основния източник на финансиране на ИД.

Константин Павлов

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;