Крим 4Първите мегавати електроенергия вече пристигнаха в Крим

Преди седмица, както разбрахме, уж неизвестни лица прекъснаха електроснабдяването на Крим.

Полуостровът се оказа в блокада, защото до местата на “произшествието” не бяха допуснати нито правоохранители, нито аварийни бригади. Ситуацията беше напълно патова, защото случилото се бе под мълчаливото покровителство на украинската власт.

Крим се оказа на границата на енергиен колапс.

В населените места на полуострова бе въведен режим, бяха спрени редица производствени предприятия.

Киев реагира на инцидента вяло, правейки се, че се опитва да отстрани последствията от терористичния акт, но де факто не предприе нищо за отстраняването и поправката на стореното.

Оценявайки заплахата за оцеляването на Крим, ръководството на Русия предприе всички мерки за възобновяване на енергоснабдяването на блокирания регион. Планираше се поправката на енергоснабдяването да завърши до 20 декември, а дотогава кримчани трябваше да запазят спокойствие и да търпят.

Но руските енергетици изпревариха всички графици. Днес по така създадения вече енергомост в Крим са подадени първите 22 МВт. На този етап системата е в тестови режим, но специалистите обещават в най-скоро време да приключат с изпитанията. Новината сподели пред журналисти членът на кримското правителство Михаил Шеремет.

Към края на годината се планира подаването до 800 МВт в денонощие.

По такъв начин целта на електрическата блокада на Крим рухна.

Киевското ръководство чрез ръцете на кримско-татарския меджилис и батальоните им изгубиха подлата си битка.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;