Сомалийски пирати liМобилизира ли Ислямска държава сомалийските пирати срещу Русия?

Терористите от Ислямска държава и Ал-Кайда водят битка за влияние върху сомалийската терористична групировка “Аш-Шабаб”, съобщи на 26 ноември британското издание The Telegraph.

Изданието твърди, че Ислямска държава нееднократно е изпращала на “Аш-Шабаб” видео-клипове, чрез които призовавала сомалийците да воюват на страната на “халифата”. Усилията намерили почва, неотдавна двама лидери от “Аш-Шабаб” се заклели във вярност към ИД, — твърди изданието.

Президентът на страната Хасан Шейх Махмуд дори се изплашил и призовал бойците да се възползват от правителствената амнистия и да “влязат в правия път”.

Британското издание пише, че през пролетта на тази година ИД вече е успяла да привлече на своя страна и нигерийската групировка “Боко Харам”.

Припомняме, че през 2012 година лидерът на „Ал- Кайда“ Айман ал-Зауарихи призова мюсюлманите от цял свят да подкрепят търпящите поражение от войските на “Африканския съюз” ислямисти от групировката “Аш-Шабаб” в Сомалия.

Според американските спецслужби, Ал-Кайда още преди пет години е подбрала точно тази държава, за да я превърне в “оперативен център” в африканския континент. Сред бойците от “Аш-Шабаб” е забелязан организаторът на взривовете в американските посолства в Кения и Танзания през 1998 г. Фазул Абдулла Мохамед.

Експертите смятат, че групировката “Аш-Шабаб” в Сомалия е африканския аналог на “Талибаните”, а командирите на “Аш-Шабаб” са преминали през “бойно закаляване” в Афганистан и Пакистан.

 

Може ли Сомалия да стане “вилает” на Ислямска държава?

Всичко опира до удачното стратегическо местоположение на Сомалия по крайбрежието на Аденския залив – близо до големите световни нефтени маршрути.

Това е единственият повод да се правят опити да се “реанимира” пиратството под ислямисткото знаме.

В Сомалия е широкото разпространен сунитския ислям.

В основата на сомалийското общество е клановата система. Сомалийците са разделени на шест кланови семейства или съюзи, които могат да се нарекат и племена.

Те са следните – дир, хавийе, исаак, дарод, дигил и раханвейн.

Самите кланови съюзи се състоят от кланове, които пък се делят на подкланове и т.н. до отделните семейства. Древната вражда между подклановете за вода и пасища е най-основната характеристика на междуклановите взаимоотношения в Сомалия.

Затова всички опити на политическия ислям (ИД) да вземе под пълен контрол нещата в Сомалия винаги са се проваляли.

 

Групировката “Аш-Шабаб”, макар и да признава, че е част от “Ал-Кайда”, си има свои си задачи. Т.е. пресилено е да се твърди, че сомалийските бойци изведнъж могат да се окажат някакви ислямистки интернационалисти.

Но съперничество между Ислямска държава и Ал-Кайда има.

Например: в дадени участъци двете групировки воюват заедно срещу войските на Башар Асад, но като цяло това са съвсем различни организации.

Каква е основната разлика между Ислямска държава и „Ал-Кайда“:

Ислямска държава иска да създаде “халифат”, а “Ал-Кайда” води политическа борба със западния свят.

 

Затова целите на Ислямска държава са по-разбираеми и по-привлекателни за ислямистите.

Какво е характерно още за сомалийското общество?

 

Сомалийците не искат да се подчиняват на никого. Тях ги устройва животът им да си тече в клана, в общината.

И понеже „новината“, че ИД има вероятност да излезе и на море, ето нещо успокояващо:

Когато дадена радикална организация в света се закълне в името на Ислямска държава, когато тя се провъзгласи за “халифатска” структура, то нито преди, нито след присъединяването си към ИД, тя няма напълно и безотказно да координира действията си с центъра, а ще продължи да действа в името на своите цели.

Брендът “Ислямска държава” се взема, за да се стигне най-бързо и ефикасно до спонсорите.

 

Извод: ако сомалийските пирати се присъединят към Ислямска държава, те едва ли ще променят тактиката си – т.е. те ще продължат да нападат кораби.

Почти е невероятно те да се опитат да взривяват танкери, защото, ако го направят, ще бъдат тихомълком “изчистени”, заедно с мирното население по крайбрежието.

При това, забележете, световните медии, това “зачистване” няма да го забележат.

Да, съвсем не е изключено под знамената на Ислямска държава да застават още и още терористични ислямистки организации.

Ако главните действащи групировки в Сирия и Ирак бъдат ликвидирани, джихадистите ще погледнат към други “горещи точки” в света – Йемен, Сомалия и т.н.

Но на този етап Сомалия е тъпкана с главорези. И други такива едва ли ще им се харесат.

В Сомалия се води битка за пазара за нападение над корабите.

Какъв пазар, а?! :)

 

Хубавото е, че в Аденския залив вече има сериозно патрулиране.

Да, вероятно там ще продължат да се извършват някакви епизодични акции, но едва ли Ислямска държава точно в Сомалия ще може да открие нов фронт.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;