Ердоган 46Москва ще постави Анкара в ъгъла

Русия и Турция са в сериозен конфликт. Налице е заплаха от пряк военен сблъсък, придружен с икономически санкции и преразпределяне на политическото влияние в региона на Близкия Изток.

Турция без всякакво съмнение ще изгуби ролята си на един от регионалните лидери, — това предрича политическият наблюдател Томас Ейбърт от Der Tagesspiegel.

На везните на историята са поставени не само отношенията между Москва и Анкара, а и доставката на суровини от Русия, туристическият бизнес, както и сериозните намерения на Ердоган да създаде в Сирия т.нар. буферна зона.

Реджеп Ердоган има планове да създаде “нова Турция”, която идея включва в себе си възраждането на страната и завоюването на лидерство в Близкия изток, — пише авторът на статията.

След ликвидирането на руския Су-24, един от приближените до Ердоган хора заяви в медиите, че Турция е велика държава, която няма да позволи на никого да се намесва във вътрешните й работи.

Турският президент каза на свой ред, че в зоната на интересите на Турция влизат Северна Африка, Кавказ и Балканите.

Ердоган мечтае и бълнува за велика Османска империя.

 

Друг политически анализатор Семих Идиз, който пише за турското издание Hürriyet, прогнозира, че след случилото се почитателите на Турция в северна Сирия ще бъдат подложени на унищожителен удар от страна на ВКС на Русия.

 

“Този, който разяри руската мечка, жестоко ще съжалява”, — цитира думите на турския си колега Томас Ейбърт.

 

“Твърдението, че Турция е суверенна държава в Средиземноморието, вече започва постепенно да изглежда невярно”, — пише немският политически анализатор.

 

Действията и изказванията на Ердоган след инцидента с руския самолет са непоследователни и предизвикват изненада.

 

Турският президент ту предлага своеобразно примирие, ту от устата му излизат резки изказвания, че Анкара и в бъдеще ще продължи да бомбардира руски самолети.

Москва едва ли ще прости подобно поведение. Анкара скоро ще трябва да заплати висока цена за действията си.

На този етап е загадка решението на Путин. Но е без всякакво съмнение, че отмъщението ще застигне Турция.

Турция е сама.

Вашингтон, както всички очаквахме, а и както е типично за външната му политика, пише само декларации.

А с декларации на Турция не може да се помогне срещу руската мечка.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;