С-400 0Управляващите в САЩ са разтревожени от разполагането на руските зенитно-ракетни комплекси С-400 в Сирия, съобщи CNN.

Във връзка с това Пентагонът планира да изпрати американски бомбардировачи със специален кораб, оборудван със система за радиоелектронно заглушаване.

Пентагонът може и или напълно да се откаже от авиоудари.

САЩ се тревожат за своите авиоудари в Сирия, защото Русия разположи ракетите си в сирийската авиобаза. Подробности от кореспондента на CNN в Пентагона Барбара Стар.

Това е, което понастоящем безпокои американските пилоти. Руската противовъздушна ракетна система С-400 се разположи в Сирия.

Руският президент Владимир Путин заяви, че този комплекс е с огромен радиус на действие и ще защити неговите пилоти и самолети, особено след като Турция свали руски реактивен самолет.

Владимир Путин, президент на Русия:

”Ние сме длъжни за гарантираме сигуростта на нашата авиация, затова разположихме там съвременната система С-400. Тя действа на далечни разстояния и е най-ефективната система от подобен род в света».

С-400 ще даде на Русия възможност да контролира стотици мили от турското и сирийското въздушно пространство.

С-400 01

В Пентогана считат, че системата вече се намира в пълна бойна готовност. Американски военен съобщи за CNN, че те ежечасно следят развитието на ситуацията в Сирия.

Ако руските комплекси бъдат активизирани, военните самолети на САЩ ще започнат да летят заедно със специален въздушен кораб, оборудван със система за радиоелектронно заглушаване, за да защитят себе си.

Американски чиновници заявиха за CNN, че трябва да се постигне споразумение за по-нататъшни действия преди системата да бъде активирана.

Марк Хертлинг, американски генерал-лейтенант в оставка, военен аналитик:

”Мисля, че има много разговори на тактическо и оперативно ниво, докато държавните мъже остават все още войнствено настроени. Никой не знае какво може да се случи».

Путин заяви, че САЩ са знаели за местоположението на руския самолет, но не са направили нищо, за да не бъде той свален. Двама американски чиновници казаха за CNN, че САЩ не са притежавали такава информация.

А администрацията на Обама се сблъсква с нови трудности.

В интервю за радио министърът на външните работи на Франция заяви, че по всяка вероятност, е настанало време да се работи с въстаниците и наземните сили на президента Башар Асад.

Лоран Фабиус, министър на външните работи на Франция:

”Ние трябва да сме със “Свободната сирийска армия”, силите на арабите-сунити и войската на режима, защо пък не?!”

Разбира се, в Сирия посрещнаха радушно това изявление на французина, макар да е малко вероятно, че въстаниците ще се обединят с Асад.

Барбара Стар, кореспондент на CNN в Пентагона: Ситуацията стана още по-объркана за администрацията на Обама. Около 50 бойци от спецчастите трябва да пристигнат в Сирия в близките дни. Те са за първи път там. Министърът на отбраната Картър трябва да говори пред конгреса в началото на следващия месец, където задължително ще го питат за всичко това.

В ефир на 28 ноември 2015 г.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;