Това заяви бившият началник на Генералния щаб на Въоръжените сили на Великобритания от 2003-2006 години Дейвид Джексън в интервю за телевизия “Русия-24”.

Според него, срещу “Ислямска държава” трябва да се проведе сухопътна операция.

“Преговорите с тези хора са невъзможни, — убеден е британският военен. – Ударите от въздуха не са достатъчни, за да се ликвидира Ислямска държава. Очевидно е, че Западът, който трябва да включи в процеса и Русия, според решението на Съвета за сигурност към ООН трябва да даде политически импулс на общата стратегия по регулиране на ситуацията в Сирия».

Джексън отбеляза също, че унищожаването от турския изтребител на руския бомбардировач Су-24 е много сериозен инцидент.

“Мисля, че страните трябва да бъдат много внимателни и да не допускат ескалация на напрежението”, — подчерта той и добави, че “малкият участък, в който се e случил. инцидентът, е спорна територия”.

“На сирийските карти той присъства като част от Сирия. Руските пилоти са ползвали карти, на които този участък е отбелязан като сирийски, докато турците го считат за своя територия. Би било полезно страните да се разберат къде всъщност преминава границата, за да се избегнат подобни инциденти в бъдещи моменти”, — резюмира Дейвид Джексън.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;