Според белгийски астрофизици, скоростта на сваления Су-24 е била почти 1000 километра в час, затова 10-те предупреждения, за които говори Анкара, трябва да са били направени за седем секунди, а това технически е невъзможно.

Според астрофизиците от Левенския католически университет в Белгия, Турция е дала неточна информация за предупрежденията към летците на сваления от турски изтребители руски самолет Су-24, — съобщи Motherboard.

На базата на съществуващите видеоматериали и карти, които отразяват инцидента, както и от изявленията на Турция и Русия, астрофизиците Том Доорселаере и Джовани Лапента пресметнали, че скоростта на сваления Су-24 би трябвало да е била около 980 километра в час.

При такава скорост, отчитайки, че руският бомбардировач е навлязъл два километра във въздушното пространство на Турция, той би могъл да вземе разстоянието за “няколко секунди, но съвсем не за 17 секунди, както заяви турската страна”, — написаха учените в блога си в официалния сайт на университета.

На база на предоставените данни, 10-те предупреждения, за които съобщиха турските власти, трябва да са били направени примерно за около седем секунди, което физически е невъзможно, — считат астрофизиците.

Учените поставиха под съмнение появилите се по-рано съобщения за това, че руските пилоти са били предупредени 10 пъти от Турция за пет минути.

За това време при скорост 980 километра в част може да се измине разстояние около 80 километра, — се съобщава в статията.

“Как са могли турските ВВС да предскажат, че руските самолети ще нарушат въздушното пространство? Военните самолети са много маневрени и теоретически са могли да обърнат посоката си в последните секунди. Така че, имало ли е наистина някакви предупреждения към летците, това понастоящем е предмет на необосновани размисли”, — заключават Доорселаере и Лапента.

Константин Павлов

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;