Росен Плевнелиев предизвика вълна от възмущение с излязла публикация в The Independent.

Скандалното изявление понесе след себе си осъдителни критики от страна на българската общественост.

Социалните мрежи първи изригнаха с осъдителни коментари. Този път възмущението не остана незабелязано и последваха първите реакции от страна на официалните лица.

Премиерът Бойко Борисов също изказа неодобрение: «Аз не съм толкова голям ястреб и не влизам в такива теми, защото балансът в света е толкова крехък, че трябва много внимателно да си мерим думите. »

 

photo_verybig_23722

 

Не закъсня и искането на оставка към президента. Росен Плевналиев се оказа първия български президент, който не само не предизвиква уважение към президентската институация, а дори напротив. Фигурата и поведението му срещат абсолютно недоверие и насмешки, и отсъствие на на всякакъв диалог и приемственост с българския народ. Много от коментарите в социалните мрежи показват, че това е най- необичаният държавен глава. Последната изцепка в допълнение към открития прозападен курс на поведение, са капката която прелива чашата. Последвалите коментари го определиха като » вреден за България» и » неадекватен».

 

Последните събития повишиха чувствителността на хората, и днес фокуса на държавите и обществеността е именно към възраждане на идеята за суверенитет и вътрешна сигурност, сплотеност и обединение пред лицето на външните заплахи от тероризъм, радикален ислям и кризи.

В желанието си да се превърне в любим президент на Вашингтон, с поредица целенасочени изказвания против Русия, и демонстративно лоялно поведение към САЩ, Росен Плевнелиев успя да се дискредитира в очите на собствената си държава.

След искането за оставка, оставането на поста би било проява на лош вкус и допълнително дразнение към българската общественост.

Тагове: ; ; ; ;