» Руският език в глобалното образователно пространство» -на 13 ноември  започна  международната конференция, част от програмата » Училище на бъдещето и  проекта «Дни на руския език» , която се провежда втора поредна година  в СОК » Камчия», до Варна и ще продължи до 15 ноември включително.

 

sok

 

Международната научно-практическа сесия е мащабно събитие организирано от Министерството на образованието и науката на Руската Федерация, Министерство на образованието и науката на България, Държавния институт по руски език » А.С. Пушкин», при подкрепата на «Россътрудничество» и СОК » Камчия».

 

Мероприятието се реализира в рамките на подписания протокол за сътрудничество от 8 ноември 2014 година, между министерствата на България и Русия.

monru

monbg2

 

На тържественото откритие приветствие отправиха заместник министъра на Образованието и науката на Руската Федерация, Вениамин Каганов, и Ваня Кастрева заместник-министър на Образованието и науката на България.

 

Сред официалните и почетни  гости присъстваха негово превъзходителство генералния консул на Руската Федерация в град Варна, Сергей Лукьянчук, ректорът на Държавния Институт по руски език » А. С. Пушкин, Маргарита Русецкая, директорът на Руския културно-информационен център в София Сергей Смитюшенко, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, изпълнителният директор на СОК «Камчия» Станка Шопова и представителния елит на научната и културна  интелигенция.

 

На откриването академик Виталий Григорьевич Костомаров, първи ректор, основател и настоящ президент на Държавния Институт по руски език » А. С. Пушкин, член на РАН ( Руска Академия на науката) , изтъкна ролята на словото и културата, в развитието на отношенията между хората и държавите, за съхраняване на духовните ценности и мира на планетата.

 

 

костомаров

 

»  Помня добре края на 90-те години, тогава светът беше друг и отношенията между страните бяха други, и особено други бяха отношенията между хората . Спомням си това време, защото тогава за първи път се запознах се с България  и разбрах каква прекрасна страна е, и от тогава обичам България безкрайно. Разбира се обичам Русия, но България стои някъде близо до тази любов в съзнанието ми.»

» Сътрудничеството между Русия и България, сътрудничеството между преподавателите по руски език и литература в тези две страни , а също и във всички  останалите страни по света, ще дадат своя принос в ваиморазбирателството между хората, в мира и в дружбата на нашата планета»- отбеляза академикът.

 

Дълбоките традиции в изучаването на руски език, като един от най-разпространените и богати славянски езици, остават междукултурния мост в отношенията между България и Русия, и са натоварени с духовно-просветителската мисия за  развитие на славянския свят.

Българската русистика има грамадна роля за създаването  на Меж­ду­на­род­ната асоци­ация на препо­да­ва­те­лите по руски език и лите­ра­тура (МАПРЯЛ) и темата за развитие на преподаването на руски език заема важно място в глобалното образователно пространство.

Целта на научно-практическата сесия в България е обсъждане на актуалните проблеми на съвременния руски език, запознаване с последните разработки и достижения в областта на цифровата педагогика в портала  «Образование на русском.

 

 

Конференцията се излъчва онлайн в реално време в рамките на събитието, а всички които имат желание могат да се включат с въпроси към лекторите през практическите портали в раздел «Активен участник» използвайки връзката на pushkininstitute.ru/rusclub.


 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ;