Очкава се страните на Европейския съюз отново да  удължават санкциите срещу Русия с още 6 месеца, според източници от ръководството на съюза и Германия.

 

 

 sank

 

 

 

На 18 декември предстои среща на върха на ЕС, когато ще стане ясно.

 

Според един от източниците, става въпрос за ограничания свързани с  банково кредитиране с висок дял държавно участие, износ на някои технологии за Русия, в това число такива имащи отношение към енергетиката и оръжието.

Властите на страните членки отново не могат да намерят причини за отмяната на въведените ограничения към Русия, въпреки вътрешното несъгласие на народите със санкционната политика.

По данни на  Spiegel, решението за удължаването на санкциите срещу Русия е било подкрепено от канцлера на Германия Ангела Меркел, въпреки нестихващите протести в Берлин и недоволството на германците.

 

 

merk

 

Последния път санкциите на Запада срещу Русия, бяха удължени до  юни и ще действат до края на януари 2016 год.  Същия месец санкциите по отношение на Крим бяха удължени с година.

САЩ, ЕС и страните въведоха  ограничителните мерки срещу някои руски граждани и компании след присъединяването на Крим към Русия. 

 

krim4
Частичната отмяна на санкциите беше след подписването и изпълнението на Минските споразумения.

 

Интересен факт е, че през цялото време на действие на санкциите европейските страни усетиха негативите върху икономиките си, и въпреки несъгласието си ги подкрепят. Още по-интересно е, да се отбележи че пълната отмяна на санкциите, е възможна тогава, когато всички страни членки гласуват за отмяна.

 

За кого всъщност имат значение тези санкции- отговорът на този въпрос е световно популярна тайна.

Остава важен обаче друг въпрос-  ще може ли ЕС да отстоява независима политика?

 

И тъй като много свикнахме с термина санкции, нека все пак си припомним как и какво значение има.

За нагледност, предствяме извадка от сайта на ЕС  раздел Политики- Приемане на ограничителни мерки от ЕС:

 

«Ограничителните мерки или санкциите са важен инструмент на външната политика на ЕС за постигане на нейните цели в съответствие с принципите на общата външна политика и политика на сигурност…

Основни цели при приемането на санкции 

  • «гарантиране на ценностите на ЕС, неговите основни интереси и сигурност» така ли е?

 

  •   «опазване на мира»- ?????? — в конкретния случай случай санкциите са срещу Русия- страната, която активно се бори със световния тероризъм. Въпрос тук как, защо на кого са нужни, е излишен.

 

  • «консолидиране и подкрепа на демокрацията, правовата държава, правата на човека и принципите на международното право»- тези две последни точки също не звучат достатъчно убедително спрямо реалността.

 

  • «предотвратяване на конфликти, укрепване на международната сигурност и т.н.» —  Тук двоен въпрос: Кой предотвратява конфликти и се бори за международната сигурност, и кой предизвиква разпалва конфликтите, застрашава същата тази сигурност….????

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;