Конспирирани агенти на ислямистите проникват като сирийски бежанци да дестабилизира обстановката там“, твърди вестник „Вашингтон таймс“. Неназован «високопоставен чиновник от дипломатическо ведомство на този район“ разкри пред вестника, че разузнаването на Хърватия е разкрило възможния лидер на ИД, който се опитва да се установи в Косово и в Босна и Херцеговина (БиХ) и започва да организира около себе си десетки ислямисти, върнали се на Балканите, след като са воювали в редиците на ИД или „Фронта ан Нусра“ в Сирия и Ирак.
36
Постъпват все повече разузнавателни данни, че терористичната групировка „Ислямска държава“ възнамерява да се внедри на Балканите и «Ние установихме възможния лидер на ИД в региона и следим за джихадистите, които се връщат на Балканите. Има много причини за безпокойство», заяви чиновникът.

Съществуват опасения, че в региона може да проникнат дълбоко конспирирани агенти на ИД като сирийски бежанци. «Заплахата е реална, а този регион е потенциален „барутен погреб“ на радикализацията», добави чиновникът.

По данни на ЦРУ след 2012 година в Сирия са пристигнали и воювали на страната на ИД няколкостотин души от БиХ, Сърбия, Албания и Косово. „Балканите се оказаха плодородна почва за ИД, когато тези опитни бойци се връщат, нараства рискът или от разпространение на радикализацията, или от терористични действия на Балканите и в други страни от Европа“, изтъкна в интервюто неназованият американски чиновник. Доклад на Изследователската служба на американския Конгрес гласи: «Структурата на данните за известни на властите бойци от Западните Балкани очевидно показват наличието на няколко основни гнезда, където групи лица имат отношение към изолирани, радикални среди в Босна или в Сърбия, или пък към мрежи от радикали, които съществуват около няколко неофициални джамии в Албания».

Мерките за безопасност на Балканите са засилени, това доведе и до провал на няколко заговора на терористите, включително на потенциална атака в друга европейска държава. „Пред февруари в Босна бе арестуван швед и четирима босненци, обвинени в планове за терористични действия с взрив в Скандинавия“, пише „Вашингтон таймс“. През юли в Косово бяха арестувани няколко лица, заподозряни във връзки с ИД. По някои данни тези лица са планирали да отровят водопроводна тръба в Прищина.  http://www.blitz.bg

Тагове: ; ; ;