«ИДИЛ е търговец на страх. Неговата сила зависи твърде много от използването на страха за да плаши противниците си. В своите публични видеоклипове терористите от «Ислямска държава» демонстрират безгранична диващина при екзекутирането на своите врагове. Обезглавявания, изгаряне на затворниците живи, взривяване на бебета с привързани към тях бомби с цел да се покаже нагледно на новобранците, как се разкъсва човешкото тяло…

 

13

 
Страхът обаче може да бъде нож с две остриета. А силата, способна да демонстрира това, току-що влезе в Сирия. Както е използвала преди страха и то много ефективно срещу мюсюлмански екстремисти, тази сила изглежда ще го направи отново, само че този път острието й ще падне директно върху ИДИЛ.

 
Руският президент Владимир Путин неотдавна прати в Сирия военна група, на която има пълно доверие — специалните сили. Доверената група е от подбрани специалисти.

Известна е в Русия като група за борба с тероризма — машина за убиване и специални поръчки. Специалните сили на Русия са възникнали в следствие на терористичен акт, извършен преди повече от четири десетилетия от друга мюсюлманска група.

На 5 септември 1972 г. единадесет членове от израелския олимпийски отбор са взети за заложници от палестинската терористична организация „Черният септември“ с искане за освобождаване на 200 палестински затворници в Израел. Две години след това се създава «Алфа» — специални руски части.

На 29 юли 1974 година началникът на Седмо управление на КГБ Михаил Милютин получава заповед от председателя на КГБ Юрий Андропов, за създаването на подразделение, което да се противопостави на тероризма. Малко по-късно, журналистите дават на отдела ярко и лесно запомнящо се име — „Алфа“. Дотогава просто е наричан — група „А“. Главната задача на новосформираната група се явява “локализация и пресичане на терористични актове и други особено престъпни посегателства”. Първоначално за две години, силите са използвани за охрана на Руската граница.

Отряд «Алфа» започва да изпълнява поставената му задача, за която е създаден и малко след това добива «Кървава репутация». Ако трябва да сравняваме бойците на „Делта Форс“ (от въоражените сили на САЩ) и тези на „Алфа“, определено можем да заключим, че Американците са по-цивилизовани и възпитани. Руските специални части нямат този морал, които имат „Делта Форс“ и това определено плаши противниците им. Те предават ясно послания — послания от кръв.

През 1979, руските специални части нахлуват в Афаганистан със задачата «Смяна на режима». Първата фаза на съветското нахлуване включва битки на армията на СССР с различни групи на афганистанската съпротива. Съветската войска нахлува през два сухопътни маршрута и един въздушен коридор, като набързо установява контрол над големите градски центрове и военни бази. Наличието на съветски войски не внася необходимото спокойствие в държавата, а изостря положението. Съветските войници често се сблъскват с градски въстания. На 27 декември група „Алфа“ щурмува двореца на Хафизула Амин (операция „Щорм-333“) . Убит е президентът Хафизула Амин, защото е смятан за агент на ЦРУ, заедно с любовницата му и малкият му син, но и всички свидетели губят животите си.

През октомври 1985 г., радикалната група „Мюсюлманско братство“ отвлича четирима съветски дипломати в Бейрут. Докато Руските специални части достигнат до местонахождението на похитителите, един от дипломатите вече е бил екзекутиран. Политиката на Москва, не е известна с преговорите си с терористи. Едва ли е направено някакво усилие да се задържат живи атентаторите. С помощта на мрежа от информатори, руснаците, идентифицирали екстремистката групировка отговорна за похищението. За да освободят останалите дипломати, руските части намират членовете на семействата на „Мюсюлманското братство“ и ги взимат за заложници. Започват да режат части от телата им и да ги изпращат на похитителите. След тези «Съобщения», тримата оцелели руски дипломати са незабавно освободени. След тези подходи, руските дипломати спокойно са изпълнявали задълженията си в продължение на две десетилетия без повече да се намесва отряд «АЛФА».

През 2006 Путин отново призова специалните сили, след като отново четирима руски представители биват отвлечени и убити. Президентът дава заповед, всеки един замесен с убииствата да бъде намерен и унищожен. С тези свои действия руските военни сили са доказали, че когато трябва те могат да бъдат по-жестоки даже от бойците на ИД, и да всяват по-голям страх и от тях. Руснаците имат ефективен начин да противодействат на терористите. Чрез своите информаторски мрежи, отряд «Алфа» може да идентифицира, локализира и убие всеки един лидер на Ислямска държава. Силите гарантират мъчение и насилствена смърт за да остане посланието им ясно разбрано. А посланието е едно — СТРАХ! Ако трябва да се отървеш от страшен звяр, винаги можеш да създадеш по-страшен.»

Със сигурност сте чували подобни неща и за израелските специални части. Разликата е, че израелците убиват хуманно, и то само враговете на Израел, докато руснаците убиват всички. Представете си, не само една цяла банда, а цялата „Ислямска държава“ – всичките избити. Това е „машината за убийства“.

Четейки това разбирате, че всички се страхуват от руските специални части. Значи има смисъл да се тренира усилено, да се влиза в рисковани схватки с бандити и терористи, и да се учи, учи, учи.

И да не се забравя реакцията на американския офицер, когато разбере, че в руския боен комплект няма включена тоалетна хартия. Ужас! Какво е битка без тоалетна хартия?

Ето така, по суворовски. Бързо, качествено и резултатно. Специалните сили на Русия не отиват на задача за да „осират“, а за да решат проблема и то така, че да се страхуват от тях.

alfa

Повече за автора: Подполковник James G. Zumvolt, USMC (Ret.) e пенсиониран офицер от морската пехотата на САЩ, който е служил по време на войната във Виетнам, американската инвазия в Панама и първата война в Персийския залив. Той е автор на книгите:
•    «Боси крака, желязна воля — Истории от другата страна на бойното поле Виетнам»,
•    «Да живееш в лъжа: Динасията Ким на Северна Корея»,
•    «Doomsday: Иран — часовникът тиктака».

Подполковник Джеймс Зумволт често пише и по въпроси на политиката и отбраната.

Източници:

-James G. Zumvolt — www.breitbart.com

-Роман Скоморохов — www.topwar.ru

Тагове: ; ; ;