Представители на гилдията на съдиите разкритикува правителството за това,

че с действията си настройва професионалните гилдии една срещу друга.

 

 

14

 

 

 

ССБ / Съюз на съдиите в България/ излезе и с отворено писмо за да изрази своето отношение и подкрепа по повод протестите на полицаите. В писмото се посочва, че гилдията на съдиите е против премахването на социалните придобивки,  и не приема за нормален факта от приемането на такова решение без каквото й да било обсъждане. Ето и самото писмо:

 

През последните дни българското общество става свидетел на поредните опити за противопоставяне и настройване на едни професионални групи срещу други — на полицаи срещу съдии. И това се провокира не от друг, а от правителството.

Ние като съдии не можем да одобрим нарушаването на обществения ред и създаването на трудности за гражданите от страна на хора, които имат професионалното задължение да опазват този ред и да защитават гражданите.

От друга страна обаче, напълно споделяме възмущението на полицаите от скрития и лишен от какъвто и да било диалог начин, по който се посяга на техните права чрез преходни и заключителни разпоредби в Закона за държавния бюджет.

Тревожно е, че от страна на министерството на финансите се внасят законодателни предложения, които сочат пълна липса на стратегическо мислене и държавническа отговорност точно относно тези сектори, за които правителството декларира намерение за провеждане на реформи – МВР и съдебната власт.

Поведението на изпълнителната власт води до изостряне на противопоставянето в обществото и рискува да компрометира реформата на съдебната система и защитата на обществения ред.

Тагове: ; ; ; ;