Бурна вълна на възмущение заля социалните мрежи по повод карикатурите публикувани от френското сатирично издание Шарли Ебдо.

Коментарите не стихват, а руския туитър прегря до червено. «Аз не съм Шарли» обиколи целия свят в знак на протест и възмущение.

twitter

 

Хората си задават въпроса до колко трябва да се извратил света, ако няма уважение дори към смъртта?

И всичко ли може да се продава, и колко струва човешката трагедия?

Френското издание не за първи път привлича вниманието към себе си, посредством скандализиране на обществеността- от една страна добра икономическа стратегия т.е. — «продаваме всичко»,  от друга страна самото съществуване на такова списание е индикатор до каква степен са се изродили понятията свобода, творчество, самоизразяване.

 

 

В това има нещо повече от «всеки луд с номера си», защото все пак говорим за медия, тоест надрасканото не е за лична употреба, а ще засегне широк кръг аудитория.

 

 

В случая думата «засегне» е най- меко казано.

 

А и за какво творчество или свобода на словото може да става въпрос, ако тук виждаме безпрецедентно посегателство върху неща, които никой няма право да пипа?

 

Нали има някакви етични общоприети норми в края на краищата, или какво е това- открита провокация?

 

Това ли са ценностите, които проповядва Европа?

 

Ако да- веднага да се зададе въпроса: а с каква цел? Тероризъм над морала?

А ако си говорим просто за всякаква загуба на съзнанието, то нека такива драскачи да не си навират рисунките в болката на хората.

charlie

 

 

Отговорът от руска страна  беше на достатъчно издържан.

Предвид самия факт, че в нормалните човешки традиции траурът  е 40 дни, Шарли не се посвениха да бръкнат в още кървящата рана.

 

А това е чиста проба  «кощунство» , както отбеляза прес секретаря на президентството, Дмитрий Песков

Главата на автономната република Чечения направи достойно изказване във връзка със случая, като изрази неразбиране към реакцията на френските власти, които не искали да нарушават свободата на словото.

 

Рамзан Кадиров отбеляза, че за него тези които по такъв начин се подиграват с болката на хората, не са хора.

А относно Шарли Ебдо, Кадиров призова да бъде закрито.

Тагове: ; ; ;