Заместник помощникът на държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Бенджамин Зиф по време на слушанията в сенатския комитет в Конгреса заяви, че разходите за информационно-пропагандна дейност срещу Русия ще бъдат увеличени.

Зиф заяви, че става дума не за пропаганда, а за контрапропаганда срещу Русия.

3

През 2015 година САЩ отделиха по линия на държавния департамент и агенцията за международно развитие 66 млн долара “за подкрепа на гражданското общество и независимите средства за масова информация в Евразия и Юго-Източна Европа”.

От общия пакет “помощи” пресата получи 16 млн долара. Още 4 млн долара бяха насочени към т.нар. “бюджет за публична дипломация”, т.е. в подкрепа на самия пропаганден апарат на САЩ.

През 2016 финансова година, която в САЩ започва на 1 октомври, подкрепата на гражданското общество и СМИ в региона, според Зиф, ще се увеличи с още 26 % и ще достигне 83 млн долара.

Дипломатът с гордост подчерта, че това е предвидено в бюджетното предложение на президента на САЩ Барак Обама за “дадения сектор”. Той добави също, че тези пари се насочват не само в рускоезичното информационно пространство, но и към “Балканите”.

Дипломатът завърши речта си с откровен призив към законодателите да не жалят пари за агитация и пропаганда. Гласуването на пари за “антируска контрапропаганда”, според него, е гаранция за запазване на целия съществуващ световен ред

Припомняме, че Washington Post публикува материал, озаглавен “Време е Западът да нанесе удар по путинската ПР-машина”. Авторът на статията е членът на съвета на директорите от Института Маккейн и ръководител на програма в областта на правата на човека Дейвид Креймър.

Автор: Петя Паликрушева

източник: http://worldtodaybg.com/

Тагове: ; ; ; ;