Протестът на служителите на МВР заля улиците на София и блокира възлови кръстовища в центъра.

От кръстовището пред Софийския университет,  протестиращите се предвижиха до Орлов мост.

Наложи се да се спре движението по Цариградско шосе и бул. «Цар Освободител» ,което доведе до струпване на огромни колони от чакащи автомобили.

Вълната на недоволство дойде от планираното съкращаване на социалните придобивки на служителите на МВР, по решение на финансовия министър Владислав Горанов.

824bc3f73ce8ce87b1dfb84838c2bd76

080ad029db4dc0ae7ca451aecb8e7ebe

Едновременно със София в ефективни протестни действия се включиха и други градове, блокирайки за кратко проходите «Маказа», «Хаинбоаз» и магистрала «Марица»

По непотвърдена информация протестират и граничните полицаи, които охраняват границата ни с Турция.

31a5759c6b1f924b990eade4e7fcbc1b

В Хасково е блокиран централният бул. «България» и сградата на районното полицейско управление.

Утре се очаква да блокира Варна.

След 17:30 ч. протестът се премести на магистрала «Марица» и движението към Турция ще бъде изцяло блокирано, уверяват служителите на реда.

ул. » Раковски» беше затворена, след като полицаи обсадиха сградата на Финансовото министерство.

Присъединиха се и служители от различни дирекции- борба с тежки престъпления, ГДБОП

Главния секретар на МВР, Георги Костов излезе и прикани протестиращите да се откажат, като каза че протестът им е незаконен?-

( Имат право да не са съгласни с такова решение за съкращаване на бюджета на фона на бежанската криза и новия заем, нали ? Или по европейски директиви трябва с усмивка да приемаме такива решения?)

«Структурата на възнагражденията в силовите ведомства е стигнала дотам, че 95 процента от бюджета отива за заплати«, напомни финансовия министър.

По думите му идеята е да се насочи ресурсът за реални политики и подобряване на условията на работа в министерството, а не за плащане на обезщетения на напуснали служители, както е сега.

Разпоредбата, която предвижда промяна в Закона за МВР и ресорния военен закон, тоест  с която  съществено се намаляват т.нар. привилегии в сектор «Сигурност», е вмъкната в проектобюджета за 2016 г. малко преди внасянето му в МС в петък, разбира се не е имало време за предварителни обсъждения.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова подкрепи финансовия министър, а по повод на това , че в последните дни напусналите МВР са 250 души,  обясни че  този процес  е тръгнал от доста време, много преди да бъде обявено съкращаването  на социалните придобивки.

Тоест, служители напускат масово, от доста време, но това е напълно нормално за Министерството?

Според синдикатите има готовност да напуснат още хиляди. Вълненията и протестите продължават.

Българите подкрепят протеста на МВР и граничарите ни, защото все пак трябва да се подкрепяме и да се пазим като общество.

Изводът на днешния ден е, че протестите няма да стихнат, тъй като диалог с министрите не се получава.

Напомняме че, към всичко това трябва се прибавя и задълбочаването на бежанската криза.

Активно движение на мигрантски потоци се наблюдава до турската ни граница.

 

Кадри от протеста може да видите тук

 

Тагове: ; ; ; ; ;