Жителите на  Южна Бесарабия заявиха желанието си да излязат от състава на Украйна,

и да формират самостоятелна Буджакса република със столица  Белгород- Днестровски.

 

Буджак се намира в най- югозападната част на Украйна, и в  южната част на историческата област Бесарабия между Черно море и реките Дунав, Прут и Днестър.

 

В превод « Буджак» означава « ъгъл, тих кът». В езиково и културно отношение, това е един от най-своеобразните региони на съвременна Украйна.

 

Като многонационален регион на територията на Буджака се говорят няколко езика- украински, български, молдавски и гагаузки, при което повсеместно се знае и руски език.

Juzna_Besarabia

На 29 октомври 2015 беше разпространено и официалното заявление  за намерението за излизане от състава на Украйна, ето и част от него:

« Ние, социално активните жители на Южна Бесарабия и Гагаузия се обединихме  в една обща цел- възстановяване на историческата справедливост, повишаване на жизнения стандарт и защита на гражданите, заявяваме своето желание да създадем Бесарабска република « Буджак».

В този акт , ние виждаме реализацията на историческа и социална справедливост, и единствената останала надежда гарантираща нашата безопасност.

Ние разбираме, че ни чака тежка борба. Прогнилите режими в Украйна и Молдова ще препятстват реализацията на народната ни мечта, но това няма да ни спре. Ние сме готови да се борим до край»

От началото на военния конфликт в Украйна, жителите на Бесарабия неведнъж са подлагани на гонения и репресии от нацистки формации и проукраински групировки, като ревностно бранят културата и традициите. си.

 

 

 

Тагове: ; ; ;