Международния наказателен съд (МНС), смята,че американските войски и ЦРУ , са виновни в извършването на военни престъпления в Афганистан.

Това заяви в понеделник прокурорът на МНС Фату Бенсуда, представяйки ежегодния доклад за резултатите на предварителното разследване.

 

 

 

289

 

Информацията, с която разполага съдът към настоящият момент » дава основания да се вярва», че в хода на разпитите на задържаните- служители от въоръжените сили на САЩ, както и от ЦРУ, са използвали средства, които се разглеждат от комисията ( по разследване на военни престъпления) като мъчения, явяващи се военни престъпления, заяви прокурорът Фату Бенсуда.

 

 

 

 

Фату Бенсуда отбеляза още, че американците са използвали насилие и са се държали жестоко с военнопленниците и задържаните лица, за да получават необходимата им информация.

 

По нейни думи, основната част на военните престъпления, извършени от американците, датират 2003-2004 години.

 

Освен данни за военните престъпления на САЩ и ЦРУ, прокурорът Фату Бенсуда приведе и данни за престъпленията извършени от афганистанското движение » Талибан», които са убили 17 000 мирни граждани в периода 2007 до декември 2015,

атакувайки при това, училища, медицински учреждения и джамии.

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;