Фондацията Клинтън (Clinton Foundation), остро критикувана от представители на Републиканската партия в САЩ, потвърди, че е получила 1 млн. долара от официални държавни служители от Катар в нарушение на правилата, предаде агенция «Ройтерс», цитира ТАСС.

 

През 2011 г. катарски служители обещали да предоставят тези средства на благотворителната организация, създадена от екс-президента на САЩ Бил Клинтън. Информацията вече бе разкрита от документи, публикувани от «Уйкилийкс». В същото време съпругата на Бил Клинтън Хилари беше държавен секретар на САЩ, ръководител на американската дипломация. Същата бе обещала да информира Държавния департамент за всички големи дарения, постъпващи в семейната фондация от други държави. В този случай обаче тя не го е направила.

 

Представителите на Катар възнамерявали да връчат чек за 1 млн. долара на Бил Клинтън, в чест на неговия 65-ти рожден ден. Както съобщи говорителят на фондацията, Брайън Кукстър, парите наистина са постъпили във фондацията. Той не уточни дали самият Бил Клинтън се е срещнал с представителите на Катар.

 

От Държавния департамент съобщиха, от своя страна, че не са били уведомени за полученото дарение. Фондацията на семейство Клинтън е получила през последните години от Катар от 1 до 5 млн. долара. През август от фондацията обяви, че ако Хилари Клинтън спечели президентските избори, повече няма да приемат дарения от чужбина.

 

Фондацията на семейство Клинтън е създадена от Бил Клинтън през 2001 г., след като напусна Белия дом. Оттогава и до момента фондацията е получила милиарди долари, в това число и от Саудитска Арабия, което предизвика остра реакция от Републиканската партия.

 

Републиканецът Доналд Тръмп нееднократно заявава, че Хилари Клинтън е корумпирана и е предоставяла политически услуги на държави, даряващи в семейната фондация. Тръмп обеща при победа на президентските избори да започне разследване срещу фондация «Клинтън».

 

Тагове: ; ; ;